Allereerst halen we de ruimte(s) helemaal leeg, als dat al niet gedaan is door u zelf. In het geval van losliggend tapijt snijden we het tapijt eerst in banen van ca 50 cm breed zodat dit straks makkelijker hanteerbaar is bij het opruimen.
In het geval van gelijmd tapijt snijden we dit ook in stroken en naar gelang van hoe vast het zit gebruiken we een tapijttrekker (handgereedschap) of een elektrische machine (tapijtstripper). Deze laatste heeft een groot, breed en vooral scherp mes aan de voorkant dat snelle bewegingen onder het tapijt maakt.
Omdat we het tapijt eerst in banen hebben gesneden gaat het verwijderen een stuk makkelijker. De banen zijn nu met de hand los te trekken en mocht dit niet zo zijn zetten we onze tapijtstripper eronder waarna deze als het ware het tapijt los snijdt van de ondervloer.
Wanneer alle banen los zijn gehaald en opgerold, brengen we dit naar buiten naar de container of aanhanger. Indien nodig kunnen we de vloer schuren met een betonschuurmachine en/of de hele vloer egaliseren met egaline.
Net als bij het verwijderen van tapijt zorgen we ervoor dat de hele ruimte of ruimtes leeg zijn. Als dit zo is dan beginnen we met het verwijderen van de afwerkplintjes.
Als alle plintjes zijn verwijderd beginnen we met het verwijderen van het laminaat. Dit gebeurt over het algemeen plank voor plank zodat het laminaat op te stapelen en zo makkelijker naar buiten te brengen is.
Maar vergis u niet, het lijkt makkelijk maar wanneer u een een tijd krom gebogen staat gaat u dit op een gegeven moment wel voelen. Daarbij komt ook nog eens dat laminaat best zwaar is wanneer ze opgestapeld liggen. Een flink aantal keer heen en waar sjouwen met het laminaat naar buiten hoort er bij.
Wanneer al het laminaat naar buiten is gebracht kunnen we beginnen met het verwijderen van de ondervloer. Over het algemeen zijn dit een laag isolatiefolie of groene dikkere tegels. In beide gevallen zullen we dit opruimen en afvoeren. Hierna zal alles goed aangeveegd worden (ook gallerij, lift en centrale hal indien van toepassing) en zijn we klaar!
Parket verwijderen kan in sommige gevallen zeer zwaar en vermoeiend zijn. Vaak is het parket vastgelijmd en gespijkerd op spaanplaat (of broodjes) en is dit weer geheel vastgelijmd en gespijkerd op de vloer.
Voor het verwijderen van parket gebruiken wij dan ook elektrische breekhamers met daarin een scherpe platte beitel die we onder de parketvloer kunnen steken om op die manier het parket los te krijgen van de vloer.
Vooral wanneer het parket er al jaren in ligt is het vaak moeizaam te verwijderen. Vroeger wist men wel wat goede lijm was en hoe het parket goed vast te zetten. Dat moest ook wel want een parketvloer laten leggen was geen goedkoop grapje in die tijd.
Wanneer het parket uiteindelijk is verwijderd kunnen we opruimen en de hele vloer goed aanvegen. Wanneer nodig kunnen we nu de vloer gaan egaliseren met een laag egaline. Dit kan allemaal echter pas na het verwijderen van het parket worden bekeken en vastgesteld.